dimecres, 1 de juliol del 2015

Afectacions per mucílags a la costa catalana

Aquests últims dies de juny algunes platges de pineda de mar es van veure taques a l'aigua que eren d'aquestes petites substàncies. Entre altres poblacions com Blanes

Resultat d'imatges de mucílags
Mucileg marí.
Els mucílags són substàncies naturals que produeix el fitoplàncton marí. Es formen habitualment en fondària, en la interfase de dues masses d’aigua de diferents densitats. En els mucílags s’hi poden agregar diverses espècies de fitoplàncton, les quals al produir oxigen per fotosíntesi acaben facilitant la seva flotabilitat i duen els mucílags fins a la superfície, formant taques i llargues fileres.
Els mucílags poden tenir coloracions diverses (marronoses, groguenques, verdoses, etc...), ser més o menys densos i tenir dimensions molt variables, que poden arribar a ser de molts quilòmetres de longitud i afectar trams costaners de diferents municipis. Quan el mucílag arriba a la superfície ja ha entrat en una fase de degradació i fa una olor intensa com a conseqüència de la presència de matèria orgànica viva o en descomposició.
 
Resultat d'imatges de mucílags
Una platja de tarraqgona amb mucílegs ara fa dos anys.
Els episodis d’aparició de mucílags més destacats que s’han observat a Catalunya quasi sempre els ha generat una espècie dinoflagel·lada de fitoplàncton anomenadaGonyaulax fragilis, descrita també a l’Adriàtic, a Andalusia, i a molts altres indrets. Aquesta espècie produeix una substància mucosa formada per polisacàrids, que en grans quantitats formen els mucílags, que no contenen toxines i no generen un risc sanitari per als banyistes, ni tampoc piquen ni produeixen urticàries.
 


Antecedents d’observació de mucílags a la costa catalana
 
Al litoral de Catalunya, aquest fenomen està documentat almenys des dels anys 70. Des dels anys 90, amb l’inici del Programa de Vigilància i Informació de l’estat de les platges, l’ACA ha anat registrant en diferents anys l’observació de taques de mucílags en amplis trams de la costa catalana. S’han  observat taques o fileres tant a les costes del litoral de Girona, com a les de Barcelona i Tarragona. L’episodi fins ara més destacat va ser el de juliol de l’any 2006, amb taques de mucílag marronoses observades entre el delta de l’Ebre i el Cap de Salou.
 
Font de la notícia gentcat.cat
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada