dissabte, 13 de desembre del 2014

Pluja d'estrelles i seguiment meterólogic per aquesta nit

La nit del 13 al 14 de desembre, podrem gaudir d’un possible espectacle de “focs artificials” (si el 
Gemínida
Font imatge http://www.astroemporda.net/ (Francesc Pruneda)
temps ho permet), ja que està prevista la pluja d’estrelles de les Gemínides, associades al asteroide 1983 TB. Aquest és el radiant més intens de l’any,amb una taxa prevista de 120-160 meteors per hora. Són uns meteors lents que no acostumen a deixar estela.
Si els voleu veure cal que us allunyeu de la ciutat i abrigeubos be ja que les temperatures baixes en principi es peu una nit amb nuvolades arreu de catalunya serà demà al matí quant el cel estigui mes ennuvolat amb possibilitats de precipitació al sud de tarragona.
Les temperatures minimes seran lleugerament més càlides. 



La pluja de meteors de les Gemínides va ser detectada per primera vegada l’any 1862 per Robert P. Greg des d’Anglaterra i per B.V. Marsch i Alex C. Twinin des dels Estats Units, tots alhora i en observacions independents.
L’aparició anual d’aquesta pluja, va ser inicialment força dèbil ja que tant sols és produïa algun meteor per hora, però que va augmentar d’intensitat durant el darrer segle. Durant l’any 1877 els astrònoms varen comprovar que és tractava d’una pluja anual, produint una intensitat de 14 meteors per hora. Pels vols dels anys 1930, va augmentar fins als 70. Fa uns 10 anys és varen fer observacions excepcionals de fins a 110 meteors per hora durant una nit de Lluna plena.
El que també fa peculiar aquesta pluja d’estrelles, és el seu origen que a diferència d’altres pluges que tenen un origen en la runa d’un cometa, aquesta el té en un asteroide, designat originalment com 1983 TB, però més tard rebatejat com 3200 Faetó. De fet l’origen d’aquesta pluja de meteors, no va ser localitzada dins que en Simon Green i John K. Davies el dia 11 d’octubre de 1983, utilitzant un satèl·lit astronòmic d’infraroig, varen observar aquest asteroide amb una magnitud de 14, aquella nit va passar a menys de 18 milions de quilòmetres de la Terra.
Aquest membre rocós del Sistema Solar, té una òrbita altament el·líptica, a 0,15 Unitats Astronòmiques del Sol. Les circumstàncies que aquest asteroide actuí com un cometa alhora de provoca la pluja d’estrelles, caldria deduir que són degudes a la fragmentació d’aquest objecte al col·lidir amb d’altres asteroides i arrossegar al seu voltant una gran quantitat de runa.
Així doncs aquesta nit tindrem l’oportunitat d’observar aquesta pluja i alhora intentarlocalitzar aquest asteroide

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada