dilluns, 15 d’agost del 2016

Dilluns 15 d'agost: Per què no t'has de banyar al mar després d'una tormenta

  • Banyar-se al mar després d'una tempesta pot ser arriscat.
  • La contaminació de les aigües, i no només l'estat de la mar, és un autèntic i desconegut perill.

La pluja pot arruïnar un dia de platja. El que és menys conegut és que, després de la tempesta, pot ser perillós banyar-se al mar. I no només perquè l'estat de la mar no sigui l'apropiat, amb fortes ressaques i aigües revoltes. Quan hi ha bandera vermella a la costa, el bany està prohibit, com recorden des del Parc Natural Cap de Gata. Però, per què pot ser tan arriscat fer-ho?

Si plou amb molta intensitat, l'aigua de pluja pot ajuntar-se amb les aigües residuals col·lapsant els col·lectors


Un dels efectes dels temporals de pluja és que els col·lectors d'aigua es col·lapsen, com demostra la situació ocorreguda a Badalona (Barcelona) que va recollir TV3. El resultat, que hem vist moltes vegades a la platja, és el següent: un munt de porqueria pot arribar a acumular-se sobre la sorra i el mar, un problema que afecta per igual a turistes i pescadors, entre d'altres. La raó és que, si plou amb molta intensitat, l'aigua de pluja pot ajuntar-se amb les aigües residuals col·lapsant els col·lectors. És llavors quan les aigües fecals, en lloc d'anar cap a la depuradora, són enviades al mar. Una situació, segons una font consultada per Hipertextual, "molt habitual" en tota la conca mediterrània, atès que, en general, les xarxes en aquest país són unitàries ".




Els residus no són els únics que contaminen la platja. Tot i que els serveis municipals puguin netejar la sorra, hi ha una contaminació que no es veu. Les aigües fecals poden contenir en el seu interior perilloses bacteris, com Escherichia coli o Enterococcus intestinals, la concentració augmenta progressivament després d'una tempesta. Si les taxes de contaminació microbiana són elevades, les autoritats poden arribar a prohibir el bany establint bandera vermella. Aquests nivells estan regulats mitjançant el Reial Decret 1341/2007, de 11 d'octubre, sobre la gestió de la qualitat de les aigües de bany, que transposa al seu torn la regulació europea en aquesta matèria.



Per aixo en moltes ocacions es normal veure bandera groga i/o vermella quant hi han hagut fortes precipitacions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada