diumenge, 6 de desembre del 2015

La llunàtica idea que la Lluna hauria de ser un planeta

La Luna podría ser un planeta

Pot la Lluna ser un planeta? Segons un model creat per Jean-Luc Margot de la UCLA als Estats Units, la resposta és que sí. Remuntem a 2006, quan la IAU (Unió Astronòmica Internacional) va adoptar la nova definició de planeta, on un cos hauria de complir aquests requisits havia de ser-ho:

- Orbitar una estrella
- Tenir la massa suficient com perquè la seva gravetat superi la forma del cos rígid -és a dir, ha de ser pràcticament esférica
- Tenir neta la seva zona orbital de planetesimals.

Tal i com expliquem en el seu dia, aquesta nova definició va deixar fora a Plutó, que va passar a ser un planeta nan.

La qüestió és que ara Margot ha proposat una definició matemàtica, exposada a la XLVII Reunió de la Divisió de Ciències Planetàries celebrada a National Harbor, i que ha estat publicada en l'article 'A Quantitative Criterion for Defining Planets' (JL Margot, 2015, arXiv: 1507.06300). "Vull una classificació que s'apliqui tant al sistema solar com als exoplanetes, una mica rigorós i fàcil d'implementar, que no haguem d'esperar al fet que els viatges interestel·lars obtinguin imatges d'alta resolució", explica.

El model de Margot es basa en la definició d'una massa crítica que compleixi el tercer requisit de la IAU: netejar la seva zona orbital de plentesimales. Per sobre d'aquesta massa crítica, la gravetat d'un planeta és prou potent com per fer-ho. I saber si un planeta està per sobre d'aquesta massa crítica és bastant simple: només cal tenir en compte la massa de l'estrella i la mida de l'òrbita del planeta.

¿I què passa? Que la nostra Lluna compleix aquesta massa crítica i, per tant, segons l'anàlisi de Margot, la nostra Lluna seria un planeta, sent el nostre sistema Terra-Lluna considerat com un planeta doble. "Hem de tenir amb compte perquè La IAU no ha definit el terme 'satèl·lit'. Quan ho facin hauran de considerar els planetes dobles davant dels satèl·lits", explica. Encara que aquest debat no es reobrirà fins a la propera reunió de la IAU, prevista el 2018 a Viena.

Amb aquest model Plutó seguiria sent un planeta nan. I la veritat, no sembla molt lògic fer que la nostra Lluna sigui un planeta i que Plutó segueixi sense ser-ho, principalment per dos motius.

D'una banda, la sonda New Horizons ha revelat que Plutó és un planeta complex i dinàmic, molt més fins i tot que altres planetes del sistema solar. Per una altra, La Lluna no té un origen independent com Plutó, ja que la teoria més acceptada sobre la formació lunar afirma que el nostre satèl·lit es va formar arran de les despulles que van sorgir del nostre planeta després d'un impacte amb un cos de la grandària de Mart.

Què pensarà la comissió de la IAU quan Margot li proposi aquest model? No sembla que ho vagin a tenir molt en compte perquè, atenent prioritats, els astrònoms, així com l'opinió pública, voldrien veure a Plutó com a planeta abans que a la nostra pròpia Lluna.

Font: ciencia xplora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada