dimecres, 6 d’agost del 2014

Dos fenomens astrològics el proper 10 d'agost

El proper 10 d'agost coincidirà la "2a Super lluna  de l'estiu '14 i una pluja d'estrelles anomenades Perseides*"

Perseides.... també coneguda com a llàgrimes de Sant Llorenç

La pluja de meteors dels Perseides tindrà durant la segona setmana d'aquest mes d'agost ( concretament del 11 al 13 ) els seus dies de major visibilitat. Però li ha sortit una important competidora, ja que aquest esdeveniment astronòmic coincidirà amb un altre fenomen celest: " la superlluna ".
Segons el portal informatiu de la NASA, Nasa.gov, el satèl·lit natural de la Terra adquirirà el seu apogeu, siguent la lluna plena més gran i brillant de l'any. 
No obstant, "això és una mala notícia pels Perseides", tal com diu Bill Cooke, de l'Oficina de Medi Ambient sobre Meteorits de la NASA.

El fet més habitual en els Perseides és poder veure uns 100 meteors per hora, però hauran de competir amb una lluna plena un 14% més gran i un 30% més brillant del normal. " La claror llunar esborra el teló de fons negre de la nit, i dificulta enormement veure meteors febles i redueix dràsticament els rastres ", afegeix Cooke.

Els meteors dels Perseides provenen del cometa Swift Tuttle, que cada 133 anys emprèn un viatge a través del sistema solar intern, tot deixant enrere una empremta de pols i sorra. Quan la Terra passa a través d'aquesta zona atapeïda de restes, les partícules del cometa colpegen l'atmosfera, desintegrant-se a continuació i deixant brillants rastres ràpids de llum en el cel nocturn.

Però per als espectadors també hi ha bones notícies, assegura Cooke. "Igualment, els Perseides són rics en boles de foc més brillants que Júpiter o Venus. Aquestes seran visibles tot i les dificultats que provoca la lluna plena".

Podeu participar enviant imatges al nostre blog totes les imatges seran publicades i desprès s'obrirà una enquesta on la imatge que rebi mes votacions estarà del 1 de setembre al 15 com a portada del blog mida mínima de la imatge es de 1,200píxels de ampladaFragment d'un article antic del blog clica aqui per el article antic

Com per a totes les pluges d'estrelles és recomanable allunyar-se de les ciutats per evitar la contaminació lumínica artificial, però cal comptar també amb la contaminació lumínica natural: la provocada per la Lluna. Però tranquils, que per a les dates del 28-29 de juliol estarà en fase de nova i podrem gaudir d'un cel totalment fosc. (Aquestes dates seran 18 dies desprès de la pluja d'estrelles d'aquest 10 d'agost)

Com en totes les pluges de meteors, la pàgina web de l'International Meteor Organization s'anirà actualitzant pràcticament en temps real l'activitat de totes aquestes pluges, i per observar-les, ja que venen de tres radiants diferents, es podrà mirar cap a qualsevol punt del cel.

No són unes pluges extremadament actives, però com sempre es diu en aquests casos i sense que soni a tòpic, sempre és molt reconfortant mirar al cel i deixar-se sorprendre per algun estel fugaç. I bé, que serveixi també per preparar les Perseides, encara que en aquest cas la Lluna plena ens jugarà una mala passada el dia del màxim de les de Sant Llorenç.

I recordeu, si sortiu al camp a veure estels fugaços, abrigueu-vos, que encara que sigui estiu, a la nit baixen molt les temperatures i pot agafar-nos desprevinguts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada