dissabte, 21 de novembre de 2015

Forta tramuntana i fred d'hivern

Forta tramunta i neu a les cotes més elevades de l'Empordà, això és el que ja s'està produint, en especial a l'Alt Empordà, on el vent ha arribat a ratxes màximes de 129 km/h i els Bombers han estat reclamats en 4 ocasions per successos relacionats amb el vent. Són els primer símptomes d'un temporal que preveu que l'hivern s'instal·li plenament a la demarcació des d'avui i les temperatures cauran en picat.
Davant del canvi de temps, Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per risc de ventades en base a la informació del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que preveu un episodi de temporal amb fort vent sobretot a l'Empordà durant la tarda. Protecció Civil demana a la ciutadania que extremi la prudència en les activitats a l'aire lliure en zona urbana i en el medi natural mentre duri l'episodi, i recomana molt de compte amb el mobiliari urbà que el vent pugui fer caure. Cal extremar les precaucions i assegurar o retirar els objectes que es trobin en terrasses i balcons de les cases que el vent pot fer caure al carrer, entre altres.
També ha posat en Prealerta el Pla Especial d'Emergències per Nevades a Catalunya NEUCAT, ja que es preveu que hi hagi precipitacions cap a última hora d'avui a la tarda quan la cota de neu baixarà i podria afectar l'extrem més oriental del Pirineu i les cotes més elevades de l'Empordà. A les cotes més altes del Pirineu, on les nevades coincideixin amb el fort vent, es pot produir el fenomen del torb i reduir molt la visibilitat.
Recomanen tenir presents els consells d'autoprotecció en les activitats a l'exterior i a casa davant les nevades. També hi ha Prealerta del Pla INUNCAT davant la previsió de fort onatge a l'Empordà, sobretot al cap de Creus i Begur. Per això, es demana extremar la prudència en les proximitats de passeigs marítims i camins de ronda, i no apropar-se a espigons.
A Palamós la temperatura minima ha estat de 7,9º i la màxima de 17,7º, la tramuntana ha arribat a un cop de 72km/h. I han caigut uns 5 litres per metre quadrat. 


Fotografies realitzades aquesta tarda a PalamósCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada