dimarts, 22 de juliol del 2014

Capturar el Sol dins d'una bassa d'aigua


La Universitat Politècnica de Catalunya crea un tipus de basses per emmagatzemar energia solar



No és una bassa d'aigua qualsevol. Està dissenyada perquè el líquid que conté sigui capaç de capturar prou energia per cobrir el consum energètic d'una planta industrial, o encara que sigui parcialment. Investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han construït la primera gran bassa solar a Europa, que s'ha començat a utilitzar en un projecte pilot a la planta de Solvay de Martorell. Permet captar i emmagatzemar energia solar per després transferir-la en forma d'energia tèrmica, que, al mateix temps, pot tenir diferents usos.

Aquest prototip forma part d'un concurs impulsat per la Unió Europea, World you like [El món que vols], en el qual participen projectes de futur per trobar solucions que redueixin les emissions de diòxid de carboni. La iniciativa de la UPC, anomenada Solar Pond, es pot votar a la web.

Resultats prometedors

Aquesta bassa d'aigua salina s'ha portat a terme a la planta que té el grup Solvay a Martorell. Es tracta d'una bassa de 50 m de superfície i un volum per a uns 150 m d'aigua. La temperatura màxima assolida per la planta pilot ha estat de 60 graus i les estimacions energètiques indiquen que es pot extreure aproximadament entre el 10% i el 15% de la radiació solar que hi incideix. Solvay ha pogut reduir el consum de gasoil en quatre vegades. Segons han calculat els investigadors, amb aquest estalvi, les plantes que fessin servir aquesta tecnologia recuperarien la inversió en un període de quatre anys. Partint d'aquestes dades, l'equip del projecte vol construir ara una bassa amb una superfície deu cops més gran, d'uns 500 m, i una altura de 2,2 metres, que es faria a les instal·lacions de la mateixa empresa a Escúzar (Granada). Amb aquestes dimensions, els investigadors creuen que la quantitat total de calor emmagatzemada en la zona inferior de la bassa serà d'un gigajoule per metre quadrat. Es preveu reduir el consum de gasoil a la planta en un 50%.

Capturar energia

La bassa està dividida en diferents zones, cada una amb un nivell de densitat concret, que permet donar a l'aigua un gradient en la salinitat. Així, s'aconsegueix que la temperatura s'incrementi a mesura que la densitat també augmenta. A més, evita els fenòmens convectius. La zona inferior de la bassa, a prop de la saturació de sal, és on s'emmagatzema la calor.

La calor acumulada en aquest fons salí es pot transferir i aplicar-se amb diferents finalitats. Es pot fer servir per escalfar aigua, per fer funcionar motors que generin electricitat i, com ja fa Solvay, per escalfar reactius que s'utilitzin en el procés de la planta industrial.

Les basses en què s'acumulen aigües residuals també podrien ser candidates a convertir-se en una bassa solar, de tal manera que la calor acumulada pot servir com a font d'energia que es pot fer servir en el mateix procés de depuració. Fins i tot es podria utilitzar per a la calefacció domèstica.

**FONT ARA.CAT¨**

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada