dilluns, 14 de juliol del 2014

Tres pluges d'estrelles en una cobriran el cel de desitjos

Abans de la tradicional arribada de les Perseides enguany té lloc la coincidència de tres màxims de pluges d'estrelles. Serà a finals d'aquest mes de juliol: les Delta Aquàrides del Sud, les Peixos Austrínidas i les Alpha Capricórnidas.
Meteoros de la lluvia de las Gemínidas donde se puede apreciar el concepto de radiante

Les nits d'estiu no serien el mateix sense la pluja d'estrelles de les Perseides, conegudes popularment com les llàgrimes de Sant Llorenç. Però com ja hem comentat en alguna ocasió, tot i que és una pluja intensa, no és la més intensa de l'any.

De fet abans de les Perseides aquest any podem gaudir d'unes nits molt particulars, les del 27 al 30 de juliol. Llavors el nostre planeta estarà recorrent el deixant de pols que deixar tres estels diferents en tres direccions diferents.

Això es tradueix en que aquesta nit estem rebent 03:00 pluges d'estrelles diferents:

- Delta Aquàrides del Sud: És una pluja una mica estranya pel fet que té dos cometes progenitors: Marsden i Kracht. El motiu d'això té una explicació molt senzilla, i és que aquests dos cometes abans eren un de sol, ia causa d'una fragmentació, es va dividir en dos nuclis principals. Podem apreciar el màxim d'aquesta pluja les nits del 28 i 29 de juliol, arribant a cotes d'activitat de 15-20 meteors a l'hora que, per la perspectiva terrestre, semblen radiar de la constel · lació d'Aquari.

- Peixos Austrínidas: El seu màxim es produeix a la matinada del 28 de juliol i no s'arriben a assolir cotes d'activitat molt alta, tan sols 4-5 meteors a l'hora. Existeix certa controvèrsia sobre del cometa progenitor d'aquesta pluja, però el que sí se sap és d'on semblen procedir els meteors: molt a prop de Fomalhaut, l'estrella més brillant de la constel · lació del Peix Austral.

- Alpha Capricórnidas: Sol oferir meteors de tons blaus i verds en una quantitat màxima similar a les Peixos Austrínidas, és a dir, uns 5 meteors a l'hora el dia del seu màxim, que en aquesta pluja és el 30 de juliol. El tub meteòric que genera aquesta pluja està provocat per un cometa basante desconegut: 45P/Honda-Mrkos-Pajdusakova i els meteors semblen radiar de Algiedi, l'estrella més brillant de la constel · lació de Capricorn.

Com per a totes les pluges d'estrelles és recomanable allunyar-se de les ciutats per evitar la contaminació lumínica artificial, però cal comptar també amb la contaminació lumínica natural: la provocada per la Lluna. Però tranquils, que per a les dates del 28-29 de juliol estarà en fase de nova i podrem gaudir d'un cel totalment fosc.

Com en totes les pluges de meteors, la pàgina web de l'International Meteor Organization s'anirà actualitzant pràcticament en temps real l'activitat de totes aquestes pluges, i per observar-les, ja que venen de tres radiants diferents, es podrà mirar cap a qualsevol punt del cel.

No són unes pluges extremadament actives, però com sempre es diu en aquests casos i sense que soni a tòpic, sempre és molt reconfortant mirar al cel i deixar-se sorprendre per algun estel fugaç. I bé, que serveixi també per preparar les Perseides, encara que en aquest cas la Lluna plena ens jugarà una mala passada el dia del màxim de les de Sant Llorenç.

I recordeu, si sortiu al camp a veure estels fugaços, abrigueu-vos, que encara que sigui estiu, a la nit baixen molt les temperatures i pot agafar-nos desprevinguts.

**Font de la noticia ciencia explora**

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada