El sentit comú diu que és impossible que un planeta desaparegui del tot i després torneu a sorgir i després s'esfumi de nou, i així contínuament. Però això és el que porta passant des de 2010 amb Gliese 581 g.
Gliese 581 g. és considerat el primer planeta fora del nostre Sistema Solar que està en l'anomenada zona habitable, és a dir, que podria albergar aigua líquida, una de les bases per a la vida.
El descobriment, liderat per Steve Vogt, va rebre una enorme atenció, en part perquè Gliese 581, l'estrella al voltant de la que orbitava aquell planeta, estava relativament a prop del nostre planeta, a uns 20 anys llum. Aviat el descobriment va ser qüestionat per altres equips que asseguraven que el planeta no estava on havia, és a dir, el primer exoplaneta potencialment habitable s'havia esfumat. L'equip nord-americà va contraatacar i així, Gliese 581 g va anar apareixent i desapareixent en diferents estudis científics.
Ara, un nou estudi a Science pot posar l'últim clau en el taüt d'aquest exoplaneta. El treball assegura que Gliese 581 g és un miratge, no existeix. El seu senyal s'hauria només a una taca a l'estrella, els efectes van poder haver estat confosos amb un planeta pels equips anteriors.
L'equip ha fet servir dos espectrògrafs, un a l'Observatori Austral Europeu i un altre a Hawaii, per intentar aclarir el cas. Aquests instruments mesuren la radiació que arriba de l'estrella Gliese 581. La força gravitatòria dels planetes al seu voltant modifiquen la radiació d'aquesta estrella i aquest canvi és una de les tècniques usades per desvetllar l'existència d'exoplanetes. Però els investigadors alerten que les taques solars, aquestes màcules fosques que presenten estrelles com el nostre Sol, també creen canvis en la radiació que poden ser mal identificats com planetes.
Després d'analitzar les dades dels dos espectrògrafs, els investigadors conclouen que Gliese 581 g és només soroll generat per una taca solar. El mateix passa amb Gliese 581 d, un altre possible exoplaneta al voltant de l'estrella. En canvi, els investigadors confirmen que tres exoplanetes, denominats amb les lletres i, bic, sí que són reals, encara que cap està a la zona habitable.
Tot i la decepció, els autors veuen el got mig ple. El nou sistema per eliminar el soroll de fons de l'estrella permetrà "descobrir nous planetes habitables encara que aquests estiguin amagats sota el soroll generat per l'estrella", segons ha explicat Paul Robertson, investigador de la Universitat de l'Estat de Pennsilvània i coautor de l'estudi.
Malgrat els resultats, les estrelles com Gliese segueixen sent molt bones candidates per albergar planetes habitables. De fet fa unes setmanes es va descobrir l'exoplaneta més semblant a la Terra al voltant d'una estrella d'aquest tipus, conegudes com nanes vermelles. Es tracta d'astres més petits que el nostre Sol i que, en ser menys actius, són ideals per a usar la tècnica de detecció emprada per l'equip.
**font ciencia explora**
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada